Kiképzés

Jelentkezz vitorlázópilóta kiképzésünkre!

Képzés díja vontatásból: 599 000 Ft

B vizsgáig, de maximum 45 felszállás, az első évi tagdíjat is tartalmazza.

B vizsga vagy 45 felszállás után tagságii díjon történik az elszámolás.

Jelentkezés alsó korhatára: 15 év (előbb vezethetsz egyedül repülőgépet mint autót!)

Előfeltétel: sikeres repülőorvosi vizsgálat

Fizetési ütemezés: érvényes orvosi vizsga után, az elméleti tanfolyam megkezdése előtt

Repülések: április 1. – október 31.

Jelentkezni, érdeklődni az alábbi e-mail-címen vagy telefonszámon lehetséges:

E-mail cím: info@ocsenyirepuloklub.hu

Röviden a vitorlázórepülésről

A vitorlázórepülés a repülés legbiztonságosabb, legolcsóbb és talán elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a legszebb módja.

Ennek az oka, hogy a vitorlázórepülés motor nélküli repülés. Aerodinamikailag ideális alakú, könnyű szerkezetű de szilárd építésű vitorlázó repülőgéppel végzett repülés, ahol csak a levegőbe jutáshoz szükséges valamilyen motoros berendezés, egy vontatógép vagy csörlő aggregátor, utána viszont már a természet energiáját használja ki a pilóta.

Ez hazánkban jellemzően az úgynevezett termik, ami egy emelkedő légáramlat amely a környező levegőhöz képest melegebb és így könnyebb levegő felemelkedésével jön létre. A feláramló meleg levegőben köröző repülőgép magasságot nyer, mely magasságot a termikek közötti siklások során hasznosítja.

(1): talajon felmelegedett levegő, (2): termikben haladó vitorlázógép útja, (3): leáramlás, (A): gomolyfelhő

Vitorlázórepülő kiképzés célja az autóvezetéshez hasonlóan a „pilóta jogosítvány” az úgynevezett „szakszolgálati engedély” megszerzése, amely birtokában már önálló repüléseket is végezhet a pilóta. Ennek első lépcsőfoka eljutni az egyedül repülésig, amikor oktató felügyelete mellett, de már a vitorlázógépen egyedül tartózkodva irányítja a pilóta a gépet. A kiképzés úgynevezett kétkormányos vitorlázógéppel történik, ahol mind az oktató, mind a növendéknek rendelkezésére áll valamennyi kezelő berendezés, így felügyelet mellett biztonságosan elsajátítható a gép irányítása.

A kiképzés az orvosi alkalmassági vizsgálat és az elméleti tanfolyam után csörléses felszállásból történik, mely során a leendő pilóta elsajátítja az egyenes siklást, fordulók végrehajtását, a fel és leszállás technikáját, valamint a különleges helyzetek gyakorlását. Ehhez körülbelül 60 felszállásra van szükség, ami akár néhány hét alatt is végrehajtható, de a tapasztalatok alapján a nyári főszezon hónapjaiban könnyen teljesíthető.

Ahogy autóvezetői jogosítványt is csak egy autós iskolában lehet megszerezni, ugyanúgy pilóta kiképzést is csak egy erre jogosult repülőklubban lehetséges. Tolna megye egyetlen repülőtere az Őcsényi repülőtér, ahol 1957-óta, tehát már több mint 60 éve működik az Őcsényi Repülőklub Sportegyesület. Klubunkban több évtizedes oktatói tapasztalattal rendelkező oktatók várják a leendő pilótákat.

További fotók repülőklubunk életéből: